Budućnost graditeljstva: Heidelberg Materials lansira evoZero®, prvi cement na svijetu s nultim neto sadržajem ugljika

  • Jedinstven proizvod u svijetu: CCS tehnologija (skladištenje i hvatanje ugljika), primijenjena prvi put u industrijskim razmjerima u Breviku, omogućuje neto nulti ugljični otisak evoZero®.
  • Najšira primjena proizvoda u kombinaciji s najmanjim CO₂ otiskom: kupci imaju koristi od pouzdanih performansi proizvoda.
  • Transparentan proces hvatanja i obračuna CO₂: svaka tona uhvaćenog CO₂ obračunava se samo jednom, neovisno se verificira, a osigurava se tehnologijom povezanih blokova (block-chain technology).
  • Inovativni pristup izlasku na tržište: evoZero® bit će dostupan u dvije verzije, ovisno o lokaciji kupca.

Pod svojim novim brandom evoZero, Heidelberg Materials kupcima u Europi predstavlja prvi cement na svijetu s nultim neto sadržajem ugljika. evoZero postiže svoj neto-nulti otisak primjenom tehnologije za hvatanje i skladištenje ugljika u tvornici Heidelberg Materialsa u Breviku, Norveška, bez kompenzacija iz kredita generiranih izvan lanca vrijednosti tvrtke.

„Lansiranje naših jedinstvenih evoZero proizvoda je promjena paradigme u dekarbonizaciji našeg sektora,“ kaže dr. Dominik von Achten, predsjednik upravnog odbora Heidelberg Materialsa. „Hvatanje i skladištenje ugljika revolucionarna je tehnologija za industriju građevinskih materijala i mi smo predvodnici u njezinoj implementaciji u industrijskim razmjerima. Uz evoZero, našim klijentima nudimo jedinstven i najinovativniji proizvod na svijetu, omogućujući im da rade vrhunske, ekološki prihvatljive građevinske projekte. Vrlo sam ponosan na predanost i strast svih koji su uključeni u naš pionirski projekt u Breviku.“

„Hvatanje, iskorištavanje i pohranjivanje ugljika (CCUS) preduvjet je za našu industriju da postigne Neto nulu i ključno za izgradnju društva budućnosti”, kaže dr. Nicola Kimm, glavna direktorica za održivost. "evoZero doprinosi i našim vlastitim ambicioznim ciljevima smanjenja ugljika kao i ciljevima naših kupaca.“

evoZero cement bit će dostupan u dvije verzije, ovisno o lokaciji kupca. evoZero Carbon Captured Brevik isporučuje se izravno iz tvornice Brevik CCS u Norveškoj, čime se postiže nulti neto otisak tijekom cijelog životnog ciklusa. Kupci u drugim europskim zemljama mogu odabrati evoZero Carbon Captured, koji će se isporučivati iz obližnjih tvornica, istovremeno iskorištavajući jedinstvene atribute uštede ugljika ostvarene u Breviku. evoZero Carbon Captured ima po isporuci nulti neto otisak.

Za oba proizvoda, značajke hvatanja ugljika su transparentne i sljedive iskorištavanjem snage blockchain tehnologije putem koje će kupci Heidelberg Materialsa dobiti dokaz o ugljiku za svoju evoZero kupnju. Iskorištavajući prednost dobro utvrđenih načela kao što su relativni udio i book-and-claim, mehanizme za hvatanje ugljika i obračunavanje emisija neovisno pregleda verifikator treće strane.

Jon Morrish, član upravnog odbora Heidelberg Materialsa i odgovoran za područje Grupe Europa: „S evoZero sada nudimo našim kupcima diljem Europe novo i jedinstveno rješenje za jačanje njihove tržišne pozicije. evoZero im omogućuje provedbu inovativnih građevinskih projekata kako bi sa svojim dionicima usmjerenim na održivost aktivno oblikovali zelenu transformaciju i stekli konkurentsku prednost.”

Kupci će imati koristi od potpune fleksibilnosti i pouzdane izvedbe proizvoda. Kako CCS tehnologija neće promijeniti kemijski sastav i performanse cementa, evoZero obuhvaća cijeli portfelj cementa, od konvencionalnih CEM-I najveće čvrstoće do CEM-III. Kao rezultat toga, evoZero se može koristiti za sve primjene.

Proizvodi evoZero bit će dostupni diljem Europe. Tijekom faze pretprodaje koja je u tijeku, kupci već mogu naručiti i osigurati prve serije evoZeroa za svoje vlastite projekte održive gradnje.

Brevik CCS je prvo veliko postrojenje za hvatanje ugljika u tvornici cementa. Mehanički dovršetak postrojenja predviđen je za kraj 2024. Nakon što bude pušten u rad, godišnje će se hvatati i pohranjivati 400.000 tona CO₂, što predstavlja 50% emisija postrojenja – i jednako je uklanjanju s cesta oko 180.000 automobila. Heidelberg Materials slijedi jasan, znanstveno utemeljen pristup smanjenju svog ugljičnog otiska uz pomoć inovativnih proizvoda i procesa, kao i CCUS-a na industrijskoj razini. Uz već pokrenute CCUS projekte, tvrtka ima za cilj kumulativno uštedjeti 10 milijuna tona CO₂ do 2030.

Za više informacija posjetite www.evozero.com.


Opisi

  • Slika 1: Cementara Heidelberg Materialsa u Breviku, Norveška
  • Slika 2: Uspješna instalacija apsorbera, ključnog dijela Brevik CCS postrojenja, u ljeto 2023.
  • Slika 3: Vizualna slika kampanje „Suradnja“ za lansiranje evoZero proizvoda tvrtke Heidelberg Materials

O Heidelberg Materialsu

Heidelberg Materials jedan je od najvećih svjetskih integriranih proizvođača građevinskih materijala i rješenja s vodećim tržišnim pozicijama u cementu, agregatima i gotovom betonu. Zastupljeni smo u više od 50 zemalja s oko 51.000 zaposlenika na gotovo 3.000 lokacija. U središtu našeg djelovanja leži odgovornost za okoliš. Kao predvodnik na putu prema ugljičnoj neutralnosti i kružnom gospodarstvu u industriji građevinskih materijala, radimo na održivim građevinskim materijalima i rješenjima za budućnost. Kroz digitalizaciju pružamo nove mogućnosti našim korisnicima.
 

Cementara Heidelberg Materialsa u Breviku, Norveška..

Uspješna instalacija apsorbera, ključnog dijela Brevik CCS postrojenja, u ljeto 2023..

Vizualna slika kampanje „Suradnja“ za lansiranje evoZero proizvoda kompanije Heidelberg Materials..